google-site-verification=jz9kYXLY0_V3udkhU6a2uEMhAFlWEM35l8wx2Pkn8gk

IOT ZRT

Okos település

Egyre nagyobb az igény a lakosság és a városvezetés részéről a települések technikai fejlődésére. A biztonság igénye, az élhetőség, problémák megoldása vezet a lehetőségek felkeresésére. A modern technológiákat alkalmazni szükséges a városok élhetősége, költséghatékonyabbá és biztonságosabbá tétele érdekében. A technikai fejlődés során új fogalmak is kialakultak, mint az okos város, zöld város, fenntartható település. Az IoT technológiának köszönhetően mi is többféle megoldást kínálunk a településeknek, ami a lakossági és települési igényeket kielégíti. A fejlődés elkezdődött, nem maradhat ebből ki a települési infrastruktúra fejlesztése sem.  Az intelligens települési rendszer kiépítése a jövőbe vezet. 

Nyilvánvaló, hogy az okos városoknak számtalan előnye van és kialakításával a jövőbe fektetünk. Hatékonyabb és fenntarthatóbb egy ilyen település, javítja a  lakók életkörülményét. Szerte a világon keresik a lehetőséget, hogyan alakítsa tisztábbá, egészségesebbé és harmónikusabbá a technológia a városi környezetet. Ha megfelelően használjuk a technológiát, előmozdítja a sürgető igényeink kielégítését és fenntarthatóan növeli az életminőséget és a hatékonyságot.

Okos település

\

Világítás szabályozása

\

Okos parkolórendszerek

\

Utcai és lakossági segélyhívó rendszerek

\

Hulladékmenedzsment

\

Épületfelügyelet

\

Zaj és légszennyezettség mérés

  Milyen egy okos település? 

   Forgalom számlálás

   Az autós forgalomról különböző szenzorok adatokat tudnak szolgáltatni a hatóságok, közúti fenntartók részére a torlódásokról, balesetekről.

    Épület felügyelet

    Biztonsági okokból figyelhetők az ajtók és ablakok nyitása és csukása. Tárgyalótermekben a szenzorokkal ellenőrizhető a levegő minősége, a levegőztető berendezések ezáltal nincsenek felesleges mértékben használva. Mérhetővé válik a helyszín forgalma is, folyamatosan ellenőrizhetővé válik a vendégek száma. 

     Világítás (Smart streetlighting)

     Egyszerűen irányíthatóvá válnak a köztereken a világítótestek, a kevésbé forgalmas helyeken mozgásérzékelő szenzorral működő közvilágítást lehet megoldani. A szenzoros lámpák csak sötétedéskor kapcsolódnak be. A villamos fogyasztás ezáltal drasztikusan csökkenthető. A karbantartás költségei is csökkennek, mivel folyamatosan információk érkeznek a lámpatestről és műszaki adatok kerülnek a birtokunkba. A karbantartók helyszíni szemléjére nem lesz már szükség, nem kell a lámpatestet működés közben ellenőrizni. Így a munkaerő hasznosabb használatát teszi lehetvé a rendszer, a szakemberek érdemi munkát végezhetnek. 

       

     Segélyhívó rendszer

     A települések számára jogszabály írja elő az idősek jelzőrendszeres otthoni segítségnyújtását. A vezeték nélküli, LoRaWan hálózaton üzemelő  hívórendszerünket első sorban otthoni ápolásban résztvevők, de kórházakban, rendelőkben, idősek otthonában, betegellátókban is hasznosíthatják. Jelentősen emeli a betegek biztonságérzetét, az egyszerűen megtehető jelzés végett a segítség gyorsan kapcsolatba tud lépni a jelző személlyel és a segítségnyújtás időben megkezdődik. 

      Okos parkoló  

      Az egyre növekvő autós forgalom nehéz helyzetbe hozza a városvezetést, mert a parkolók száma az évek előrehaladtával egyre kevesebb a forgalomhoz mérve. Parkolókat kialakítani nem egyszerű dolog, az autósok pedig feleslegesen teszik meg a köröket parkolóhelyet keresve. Ebben segíthet egy okos parkoló, mely megmutatja, hol van üres hely, ezzel csökkentve a parkolóban feleslegesen kőröző autósokat. A parkolás így sokkal egyszerűbbé válik és az autósok is elégedettek a könnyen talált parkolóhelyek miatt.

       Hulladék menedzsment

       A városlakók számának növekedésével, a gazdagodással egyre többet fogyasztunk, emellett a hulladék mértéke is rohamosan nő. Az IoT technológiát használva többféleképpen is hatékonyabbá lehet tenni a hulladékgyűjtést. A hulladékgyűjtő tartályokban elhelyezett érzékelők segítségével felügyelhetjük és kezelhetjük a szemetes kukákat, jelzik a tartályok telítettségét. Így akkor kell a szemetet elszállítani, amikor tényleg szükség van rá. Ezáltal csökken a hulladékszállító járművek felesleges fuvarjainak száma  Kevesebb üzemanyagköltséget és közlekedést akadályozó dugót okoz a kiszámított útvonalú hulladékgyűjtés. Az RFID valamint a szenzoros technológia segítségével a hulladékgazdálkodási rendszerek könnyen optimalizálhatók, ezáltal csökkennek a költségek.  Az IoT a fenntartható jövő eléréséhez járul hozzá. 

        Levegőminőség mérése

        A városokban egyre nagyobb az igény a „zöld” környezet kialakítására. Mérhetővé válik és követhető a hőmérsékletváltozás, CO2, nitrogén-oxidok, finom por mennyisége. A légszennyezettség folyamatosan változó egység, melynek figyelésével tervek készíthetők a csökkentés előmozdításához. Közlekedési lámpákra szerelt szenzorok mérhetik a várakozó autók káros kibocsátásait, és eldönthetik, szükséges-e a lámpa előtt várakozó autókat az adott időben gyorsabban elengedni a megnövekedett károsanyag-kibocsátás miatt.

        Napelemes térfigyelő kameravégpont

        \

        24 órás védelem a területen

        \

        Gyorsan telepíthető végpont

        \

        Nem igényel külső energiatáplálást

        \

        Nincs közmű szerződés és számla

        Alkalmazási területek:

        Illegális hulladéklerakási pontok, üdülő területek belépési pontjai, településszéli kereszteződések.

        Olyan kamerahelyszínekre ajánljuk, ahol az erősáramú energiavételezés nem biztosított vagy állandó jelleggel nem vételezhető.

        Segélyhívó rendszerek

        Település szintű megoldások

        • Utcai segélyhívó
        • Lövésjelzés
        • Riasztórendszerek
        • Távfelügyeleti rendszerek

        Az intelligens városok biztonsági intézkedései közé tartozik a pánikgombok kihelyezése, amelyek lehetővé teszik a gyorsabb reagálását és segítik a bűnüldözést.

        A pánikgombok rögzített helyre vannak telepítve. A rendőrség ezáltal könnyen azonosítja a helyszínt.

        Otthoni szakápolás

        • Lakáshőmérséklet mérés
        • Jelenlét ellenőrzés
        • Aktivitás figyelés
        • Vészhívás
        • Életfunkció figyelés (fejlesztés alatt)
        • CO érzékelés

        Rendszámfelismerés, forgalomelemzés

        A térfigyelő kamerarendszer rendszámfelismerő és egyéb forgalomelemző kiegészítőkkel bővíthető. Rendszámfelismerő szoftver adatbázisba gyűjti az elhaladt gépjárművek rendszámán olvasható adatokat.

        A rendszámazonosító algoritmus értelmezi, hogy az adott képen hol vannak olyan elemek, amelyek a rendszámtáblára jellemzőek. Felismeri a karaktereket, összeveti azok pozícióját az ország rendszámtábla szabályaival és rögzíti egy adatbázisban. Ez az adatbázis rendszerint tartalmazza az elhaladt járművek rendszámát, elhaladási idejét. A rendszám tetszőleges helyen és helyzetben lehet a képen, a torzulásokat jól kezeli. Az egyetlen megkötés, hogy teljes egészében rajta kell lennie a képen, minden karakternek látszódnia kell rajta, sérülésmentes legyen.