google-site-verification=jz9kYXLY0_V3udkhU6a2uEMhAFlWEM35l8wx2Pkn8gk

IOT ZRT

Pilot Projektek

CSERKESZŐLŐ GYÓGY- ÉS STRANDFÜRDŐ

Medence hőmérséklet mérés

Távoli vízóra leolvasás okos mérő Bácsvíz IoT Hungary Zrt, IoT magyarországon aknafedő, benne az eszköz

TÁVOLI VÍZÓRA LEOLVASÁS KECSKEMÉTEN

Bácsvíz Zrt területén végzett mérés

MEZŐGAZDASÁGI JÁRMŰKÖVETÉS

Traktor nyomkövetés LoRa hálózaton

PANNON-VÍZ - VÍZÓRA LEOLVASÁS GYŐRSZEMERÉN

Vízóra leolvasás – gateway teszt kihívást jelentő domborzati és tagoltsági viszonyok között

OKOS VÁROSSÁ VÁLÁS ELSŐ LÉPÉSE: VÍZÓRÁK TÁVOLI LEOLVASÁSA KAPOSVÁRON

5 gateway, 3 különböző vízóra tesztelése és megjelenítése külön felületen

Távoli vízóra leolvasás DRV VÍZMŰ IoT zrt okos mérő, okos óra

DRV VÍZMŰ - VÍZÓRA LEOLVASÁS DATA LOGGEREK HELYETT

Vízóra leolvasása mezőgazdasági területen, reed relé – fedélnyitás jelzés 

  Cserkeszőlő Gyógy- és strandfürdő 

   

  Cserkeszőlő Gyógy és Strandfürdője a település központjában terül el, mintegy 5 ha területen várja a gyógyulni és fürdőzni vágyókat. A fürdőt ellátó forrás 2.300 méter mélyről tör fel 82°C-os hőmérsékleten. A gyógyvizet lehűtés után vezetik a fürdő 9 medencéjébe, melyek különböző hőfokon várják a fürdőzőket. A medencéknek pontosan meghatározott hőmérsékletük van, melyet óránként többször is ellenőriznie kell a személyzetnek. A Zane System szenzoraival ezt az ellenőrző folyamatot egyszerűsítettük le. A strandon LoRA hálózatunkra csatlakoztatott eszközök olvassák le az adatokat. A szenzor működése óta nem szükséges az alkalmazottaknak körbejárnia a fürdő területén naponta többször és egyesével ellenőrizni a medencék hőfokát. Egy központi számítógépen minden medence hőmérséklet méréseit, esetleges ingadozását kimutatja a rendszerünk, könnyedén lehet távolról felügyelni a hőmérsékletet.

  Az I. medence vízmélysége 1 m, hőfoka 35-36 Celsius, a II. számú medence 36-38 Celsius fokos. A jakuzzi medence mélysége 1 m, a víz hőfoka 33-35 Celsius. Az élménymedence vízforgatóval ellátott, sodrófolyosó, óriáscsúszda, dögönyözők, légbefúvásos talpmasszírozó és pezsgőfürdő, valamint egy szabadtéri medence kiúszóval tartozik hozzá. A víz mélysége 1- 1,2 m, hőfoka 30-32 Celsius. A gyermekmedence vízforgatóval ellátott, a víz mélysége 0-0,6 m, hőfoka 31-33 Celsius. A tanmedence vízmélysége 1,2 m, hőfoka 28-30 Celsius.

  .

   Távoli vízóra leolvasás Kecskeméten

   Az SB-Controls Kft és a Bácsvíz Zrt munkatársaival közös pilot projektet készítettünk Kecskeméten. Célunk a LoRa okosmérő kipróbálása, távoli leolvasás, folyamatos adatmennyiség kinyerése. A LoRa technológia előnye, hogy a szenzorok 5-10 évig képesek külső energiaforrás nélkül folyamatosan információkat, adatokat küldeni a felügyelt helyről. Olyan helyszínt választottunk, ahol több tényező együttes megléte mellett tesztelhettük a rendszer működését. A mérőt 2019. májusában föld alatti, vasbeton aknába, fém tetővel elzárt vízórához csatlakoztattuk. A tesztidőszak eredményei alapján nagyon elégedettek vagyunk az eszközzel, a kapcsolat végig stabil és elveszett csomag sincsen. Óránként érkeznek az adatok, melyek egy erre megfelelő adat kiolvasó felületen jelennek meg.  Az aknából is kiváló térerősséggel és jel-zaj viszonnyal jönnek a jelek. Az alkalmazott IP65-ös védettségű készülék alkalmas az ADR és a Downlink adatok fogadására.

   SB-Controls Kft http://sbcontrols.unas.hu/

   Bácsvíz Zrt https://www.bacsviz.hu/

    Mezőgazdasági járműkövetés

     

    A mezőgazdasági járművek hatékonyságának és mozgásának mérésére nyomkövetést tettünk lehetővé Cserkeszőlőn a nyári mezőgazdasági munkák ellátásának időszakában. Nem mobil kártyát használunk, saját LoRa hálózatunkon működnek a Zane System által gyárott eszközeink, emiatt költséghatékonyabb megoldást tudunk kínálni. Beépített eszközünkkel on-line követhető, hogy jelen időben merre találhatóak a traktorok, aktuális sebességet és haladási irányt is figyelhető a rendszerrel. Térképes felületen bármikor lekérdezhető a nyomvonal. A munkaidő figyelésére és hasznos eltöltésének ellenőrzésére is hasznos eszköz.

    .

     Pannon-Víz – vízóra leolvasás Győrszemerén

     A Pannon-Víz Zrt. összesen 122 településen megközelítőleg 300 ezer fogyasztónak nyújt vízközmű szolgáltatást.
     Elkötelezett az okos mérés iránt, nagy hangsúlyt fektetnek a megújuló energiaforrások hasznosítására, az energia-takarékosságra, valamint a környezetvédelemre. Ennek a tudatosságnak az egyik lépcsőfoka az okos mérés.
     A MOM Zrt keresett meg minket a közös teszt lehetőségével, a piacon legkorszerűbbnek számító okos mérőket biztosították a pilothoz.

     A munkálatok megkezdésekor a település legmagasabb pontjára, egy vas toronyra telepítettünk egy Gatwayt, melynek „normál” körülmények között elégségesen kellett volna működnie. A tesztünk sikertelen lett, mert a több mérőről érkező napi 2 jelentés nem minden esetben érkezett meg. A rövid tesztidőszakot követően gondosan megtervezve telepítettünk még egy gatwayt. Ezzel elértük, hogy a mérők üzeneteit 100 %-os biztonsággal megkapjuk. A teszt még nem zárult le, mérőink a mai napig küldik rendszeresen adataikat.

      Okos Várossá válás első lépése: Vízórák távoli leolvasása Kaposváron

      MOM Zrt-vel folytattuk le a Kapos Holding Zrt területén folyó projektünket.
      Kaposvár népessége 64280 fő, területe 113,59 km2, melyhez több hozzácsatolt település tartozik.
      2019 tavaszán a Kapos Holding képviselőivel megbeszélést tartottunk, ahol egyértelművé vált, hogy a város elkötelezett az okos megoldások bevezetésében és céljuk az okos város kialakítása.
      Első körben a vízórák leolvasásra került a hangsúly, így a Kavíz Kft-vel karöltve folynak a tesztek.
      A települést felmérve 25 darab gatewayre van szükség a vízórák leolvasásához. A pilot programba 5 Gatway került telepítésre. Nagyvárosi környezetben a vízórák jellemzően alagsorokban, pincékben és földalatti aknákban helyezkednek el. A tesztek megmutatták, hogy ilyen környezetben nem valósak a hatótávolsági becslések. Már 5 darab gatway esetén is előfordul, hogy hol az egyik hol a másik, de akár egy harmadik gatwayen keresztül is érkezhet az adat. A teszt során arra is fény derült, hogy vannak helyszínek, ahonnan egyáltalán nem jön be az adat vagy csak nagyon ritkán. Ez a városi környezet világít rá, hogy nem lehet a tervezős asztal mögül eldönteni, mi fog az életben működni. Itt jön képbe az NB-IoT megoldásokkal szembeni előny, mert nagyon egyszerű a LoRa gatewayek telepítése, szemben a Mobil bázisállomások kötöttségeivel, költségével.
      A tesztek során több beszállító is csatlakozott a tesztelésbe, köztük a Cason Mérnöki Zrt. és az NRW (eNeRWé Hungária Kft). Minden beszállítónak létrehoztunk egy látványos felületet, amin nyomon követhetik a telepített berendezéseik üzeneteit, igy segítve a kiértékelést. A hosszú tesztidőszakból sok tapasztalatot tudtunk gyűjteni.
      Kaposváron folytatunk kísérletet gépjárművek, kerékpárok, és kutyák nyomkövetésével is. Az 5 gatway közel 60%-os lefedettséget biztosít a városban. A városi környezetben nem elég a környék legmagassabb pontjáról kommunikálni, szükséges és nagyon fontos több torony megléte így lesz megbízható a kommunikáció.

       DRV vízmű – vízóra leolvasás

       A DRV vízmű regionális hálózatán egy 13 településsel ellátott víz gerinchálózat vízóra leolvasását végezzük el, melyre eddig a vízmű helyben telepített data loggereket használt. 
       A pilot keretén belül jelenleg három helyszínen került telepítésre Lora hálózaton üzemelő leolvasó mely az IoT Zrt LoRa hálózatán keresztül folyamatosan, óránként küld adatot egy alkalmazásba, (ez akár 10 perces gyakoriságra is növelhető lenne). 

       A 3 db leolvasó segítségével a főbb szakaszokat szegmentálni tudják, ezért időben értesülnek a gerincvezetéken keletkezett csőtörésről, (amiről eddig csak bejelentés alapján értesült az üzemvezetőség) és intézkedni tudnak a helyreállításról.

       A leolvasók az impulzus bemeneten kívül rendelkeznek más típusú bemenettel is, így az aknákba egy reed relé felszerelésével adatot tudunk szolgáltatni az akna fedél nyitásáról, mely segítségével az a telephelyen a diszpécser szolgálat pár másodpercen belül értesül az illetéktelen akna fedél nyitásról.
       Külön érdekessége a projektnek, hogy a letelepített aknák általában a mezőgazdasági területek szélén / közepén találhatóak, ahol nem áll rendelkezésre vezetékes áramellátás. A LoRa/LPWAN technológián üzemelő leolvasó eszközünknek köszönhetően ezen eszközök jelenleg is elemről üzemelnek, alacsony fogyasztásuknak köszönhetően akár 8 évig is képesek adatot szolgáltatni elemcsere nélkül.
       A képek között az egyik gerinc vezeték órája látható, a kábel nem volt bekötve sehova, várta az időszakos data logger csatlakozását

       A szenzorok telepítése rendkívül egyszerű, gyors csatlakozók segítségével pillanatok alatt elvégezhető

       A 4km-en belül elhelyezett IoT Zrt által üzemeltetett LoRa átjátszónak köszönhetően volt olyan akna ahol a föld alatt is megfelelő minőségű kommunikáció volt ezért az eszközt az aknán belűre a falra telepítettük

       Távolabbi helyszíneken amik az átjátszótól már 10km távolságban helyezkedtek el, inkább az akna feletti elhelyezést preferáltuk, egy kültéri dobozt alakítottunk ki a szenzor elhelyezésére.