google-site-verification=jz9kYXLY0_V3udkhU6a2uEMhAFlWEM35l8wx2Pkn8gk

IOT ZRT

Mezőgazdasági felhasználás

Mezőgazdasági felhasználás

Az IoT hatalmas hatást gyakorol ​​a mezőgazdaságra. Azok a gazdálkodók, akik már használják a technológiát, jobban nyomon követhetik az állataikat és terméseiket. Az IoT a kisebb egységekben, például a tej-, zöldség-, gyümölcs- és üvegházakban végzett feladatok elvégzésében is eredményes. Egyre több gazdálkodó dolgozik az IoT technológiával, ami nem meglepő, mivel pozitív fejlődést tapasztaltak.

Alkalmazás

Hőmérséklet szabályozás

Üvegházakban páratartalom és hőmérséklet mérése, szabályozása.

Öntözés szabályozás

Az öntözés szabályozásával optimális vízmennyiség éri a növények gyökerét. A monitorozással csak a szükséges vízmennyiség jut a növényekre, ezáltal lehet a vízzel spórolni.

Méhészet

Mérleg adópanel, kaptár őrzés, kaptár nyomkövetés, inteligens kamera management

Időjárás figyelése

Szenzoraink segítségével megfigyelhetők a növények közelében lévő időjárási elemek (eső, pára, szél, talaj és levegőhőmérséklet). Ezáltal a növénynek az éppen kedvező hatást lehet kifejteni.

Szarvasmarha

Folyamatosan nyomon követhető az állatok mozgása, egészségi állapota, táplálék felvétele. Mérhető a belső testhőmérsékletük, melyekből ivarzási adatok nyerhetők ki. Adattároló rendszer rögzíti a beérkezett adatokat egy adatbázisba, hogy végső soron modellezze az állat mozgását. Az intelligens algoritmusok alkalmazása mintákat ad, amelyből felismerhető, hogy a szarvasmarha mozgása szabálytalan. Ha egy vagy több állat nem a csordával együtt mozog, betegség vagy sérülés állhat a háttérben. 

Ez a megoldás könnyen megvalósítható IoT trackerekkel, amelyek IoT hálózaton keresztül kommunikálnak.

Intelligens üvegházak

Az üvegház célja az eredményes, gyors és sokoldalú zöldség-gyümölcs termesztés, ám az üvegházak fenntartása nagyon energiaigényes. Az intelligens üvegházak építésével villamos energiát lehet megtakarítani.  IoT technológiával felszerelt intelligens üvegház távolról vezérelheti a belső környezeti hatásokat. Ezáltal nincs szükség folyamatos kézi vezérlésre, adatfeldolgozásra, ami még több megtakarítást eredményez.

 

Precíziós gazdálkodás

A precíziós gazdálkodás az IoT egyik virágzó szegmense a mezőgazdaságban. Használatával jobban ellenőrizhető a gazdálkodás.

  • Az öntözés-érzékelők mérik a vízszintet és automatizálják az öntözést
  • A szenzorok a vízszintet figyelik és automatikusan kikapcsolják a szelepeket, amelyek a növények túlzott öntözésének megakadályozásáért felelős.
  • Fagyérzékelés

Méhészet

Az IoT szenzor segítségével lehetpvé válik SIM kártya nélküli kaptármérés, nyomkövetés. A mérési eredményeket emailben és online lehet nyomon követni. Az online grafikon megmutatja a súlyt, hőmérsékletet és az akkumulátorszintet. Súlyvesztés (lopás vagy rajzás) esetén riasztást küld a rendszer.

IoT szenzorok előnyei

Több eredmény is javítható az IoT eszközök használatával, melyeket külföldön már használnak a kisebb-nagyobb mezőgazdasági termelők.

 

 

Eredményes betakarítás

Az IoT szenzorok eredményeivel dolgozva hatákonyabb termelés folyhat.

Kevesebb erőforrás

Az eszközök segítségével olyan adatokat nyerhetünk ki, ami más eszközökkel költségesebb megoldás vagy egyáltalán nem volt lehetséges. 

IoT szenzorok előnyei

Több eredmény is javítható az IoT eszközök használatával, melyeket külföldön már használnak a kisebb-nagyobb mezőgazdasági termelők.