google-site-verification=jz9kYXLY0_V3udkhU6a2uEMhAFlWEM35l8wx2Pkn8gk

IOT ZRT

Közművek felügyelete

IoT okos mérők

Több magyarországi településen is elérhetők már újabb, okos mérők, ám legtöbbször ezen eszközök adatainak begyűjtéséhez még mindig kiszállás szükséges, ez a megoldás így nem a legkedvezőbb a szolgáltatóknak. Az IoT eszközök segítségével a közmű szolgáltatók (víz, áram, gáz)  távoli eléréssel is le tudják olvasni a mérőóra fogyasztási értékeit. Ezzel a megoldással az emberi erőforrás alkalmazása lecsökken, mert például csak akkor szükséges a beavatkozás, ha óracsere történik hitelesítés céljából. Időt spórolhatnak, mert nem szükséges időszakonként személyesen ellenőrizni és leolvasni a felhasználóknál kihelyezett mérőket, továbbá a felhasználók általi leolvasás sem szükséges. A teljes hálózat adatai elérhetőek lehetnek, lehetőség adódik a veszteség csökkentésére,  kiszűrhetővé válnak a jogosulatlan felhasználók és gyorsan észlelhetők a fogyasztási anomáliák – pl. csőtörés esetén. 

  DRV vízmű projekt: vízóra leolasás

   Csőtörés

   A 3 db leolvasó segítségével a főbb szakaszokat szegmentálni tudják, ezért időben értesülnek a gerincvezetéken keletkezett csőtörésről, (amiről eddig csak bejelentés alapján értesült az üzemvezetőség) és intézkedni tudnak a helyreállításról.

    Reed relé – fedélnyitás jelzése

    A leolvasók az impulzus bemeneten kívül rendelkeznek más típusú bemenettel is, így az aknákba egy reed relé felszerelésével adatot tudunk szolgáltatni az akna fedél nyitásáról, mely segítségével az a telephelyen a diszpécser szolgálat pár másodpercen belül értesül az illetéktelen akna fedél nyitásról

     Adatszolgáltatás akár 8 évig – áramellátás nélkül

     Külön érdekessége a projektnek, hogy a letelepített aknák általában a mezőgazdasági területek szélén / közepén találhatóak, ahol nem áll rendelkezésre vezetékes áramellátás. A LoRa/LPWAN technológián üzemelő leolvasó eszközünknek köszönhetően ezen eszközök jelenleg is elemről üzemelnek, alacsony fogyasztásuknak köszönhetően akár 8 évig is képesek adatot szolgáltatni elemcsere nélkül.

      A DRV vízmű regionális hálózatán egy 13 településsel ellátott víz gerinchálózat vízóra leolvasását végezzük el, melyre eddig a vízmű helyben telepített data loggereket használt. 
      A pilot keretén belül jelenleg három helyszínen került telepítésre Lora hálózaton üzemelő leolvasó mely az IoT Zrt LoRa hálózatán keresztül folyamatosan, óránként küld adatot egy alkalmazásba, (ez akár 10 perces gyakoriságra is növelhető lenne). Így a telephelyen vagy akár egy mobil eszköz segítségével naprakész információval rendelkeznek egy adott órában a rendszeren átfolyt mennyiségről, az akna hőmérsékletéről, a szenzor rádiós értékeiről, akkumulátor töltöttségéről.

       Telepítés

       A szenzorok telepítése rendkívül egyszerű, gyors csatlakozók segítségével pillanatok alatt elvégezhető.

       A 4km-en belül elhelyezett IoT Zrt által üzemeltetett LoRa átjátszónak köszönhetően volt olyan akna ahol a föld alatt is megfelelő minőségű kommunikáció volt ezért az eszközt az aknán belűre a falra telepítettük

       Távolabbi helyszíneken amik az átjátszótól már 10km távolságban helyezkedtek el, inkább az akna feletti elhelyezést preferáltuk, egy kültéri dobozt alakítottunk ki a szenzor elhelyezésére.

        

        

       I

       Távleolvasás

       I

       Értesítés szivárgás esetén

       I

       Víznyomás csökkentés / elzárás

       I

       MID certifikáció

       LoRa Okosmérők

       I

       Távolról szelep nyitás / zárás

       I

       Nagy hatótávolság (akár 10km nyílt terepen)

       I

       Elem élettartam akár 10 év

       I

       IP68 védett

       Közvilágítás

       Egyszerűen irányíthatóvá válnak a köztereken a világítótestek, a kevésbé forgalmas helyeken mozgásérzékelő szenzorral működő világítást lehet működtetni. A fogasztás drasztikusan csökkenthető ha a lámpák csak sötétedéskor kapcsolódnak be és ezt egy szenzor szabályozza.